Sinds vorig schooljaar organiseren we voor onze leerlingen tweede graad van natuur- en technologische wetenschappen een volledige lesdag in het teken van de wetenschap.
Dit jaar hadden we alvast het geluk om iemand uit te nodigen die onze leerlingen meenam in de wereld van de astrofotografie. Meneer B. De Wilde neemt zelf prachtige foto's van planeten, nevels en tal van andere hemellichamen. Als geen ander kon hij onze leerlingen uitleg geven over ons zonnestelsel, maar tevens heeft hij de knowhow en de technologische kennis om die dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. Een boeiende wereld waar de mens en zelfs de aarde slechts een minuscuul detail van uitmaken. Ga gerust even mee op ontdekkingstocht...
pdf-bestand Astrofotografie
Naast theoretische kennis wil een wetenschapper dingen praktisch onderzoeken en experimenten uitvoeren. De leerlingen van het derde jaar leerden stapsgewijs hoe ze kaarsen moesten maken. Dankzij de nodige kleur- en geurstoffen zag het er alvast allemaal heel leuk uit.
Onze vierdejaars trokken naar het Steengelaag. Ze kregen héél wat uiteenlopende opdrachten die voor het merendeel met biologie te maken hadden. Samenlevingsverbanden, abiotische en biotische factoren, bio-indicatoren, micro-organismen... je kan het niet bedenken wat je allemaal kan waarnemen vlakbij onze Stekense Broederschool. De 'grijze zandbij' is momenteel massaal te vinden vlakbij de Reynaertbeelden en dat nog zolang de wilgen in bloei staan. Wist je dat de bunker door de Duitsers is gebouwd tijdens WO I omdat ze dachten dat de geallieerden konden binnenvallen via het neutrale Nederland?
Wetenschappen vraagt veel van onze leerlingen. Een theoretische en praktische kijk op de dingen is essentieel, maar wetenschappen kan ook doodgewoon leuk zijn. In de namiddag genoten we van een ongelooflijk boeiende wetenschapsshow. Enkele fragmenten ter illustratie van hoe leerrijk en boeiend het er 's middags wel aan toeging.
En natuurlijk ook enkele foto's van dit evenement.