Logo Humaniora Color SVG
Terug naar alle nieuwsberichten

Uitstap Brussel

Datum: 25-02-2024 | 21:35

23 februari | 2MW bezoekt de hoofdstad

Op vrijdag 23 februari begon de uitstap naar Brussel van 2MWa, 2MWb en 2MWc met een bezoek aan het kerkhof van Laken. Dit Brusselse Père-Lachaise bracht de leerlingen naar de tijd van imposante en bijzondere grafmonumenten. Sculpturen van rouwende familieleden of engelen, een versie van 'De Denker' van Rodin, een gevallen soldaat uit de Eerste Wereldoorlog of prachtige glas in lood ramen; op deze begraafplaats is zoveel moois en ontroerends te vinden. 

Van de rust en stilte op het kerkhof maakten we de overgang naar het bruisende Brusselse centrum. Veel van de toeristische hoogtepunten werden bezocht: de Grote Markt, Manneken en Jeanneke Pis, de Congreskolom met het graf van de Onbekende Soldaat, de Beurs, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, het Smurfenfresco nabij Brussel Centraal en zo verder. 

Na de middag ontdekten we het Vlaams Parlement onder leiding van een gids. De commissiezalen en de koepelzaal waar de plenaire vergaderingen plaatsvinden en de kunstwerken van Vlaamse kunstenaars werden voorgesteld en we leerden hoe zo'n parlement precies werkt. 

Hierna maakten we een reis door de tijd, naar de bloeiende periode tussen de 12e en de 18e eeuw. Het Paleis op de Coudenberg, vlakbij/onder het Paleis van Laken, was een indrukwekkend en magnifiek paleizencomplex dat in de 18e eeuw helaas werd verwoest door een brand. Enkele fundamenten, overblijfselen van keukens en stukjes straat zijn nog te bezichtigen. 

De dag werd afgesloten met een concert in Bozar. Celliste Anastasia Kobekina speelde, samen met de Belgian National Orchestra en onder leiding van James Feddeck, het Celloconcerto in e van de Britse componist Edward Elgar. Anastasia Kobekina bracht nog een stuk als verrassing, samen met paukenist Nico Schoeters op tamboerijn. Indrukwekkend is hét woord om deze dame en haar muzikale talent te omschrijven. 
Het Belgian National Orchestra speelde vervolgens nog een stuk van de Finse componist Sibelius (zijn Vijfde Symfonie); ook onder leiding van James Feddeck. Deze, voor de meeste leerlingen, eerste kennismaking met het klassieke genre smaakte hopelijk naar meer. 

Gelijkaardige berichten

Simon Gronowski

Lees meer

Oud-leerlingenavond

Lees meer

Grootouderdag

Lees meer